Opendeurdag nieuwe peuters °2022

Op zoek naar een (nieuwe) school?

Iedereen welkom op onze opendeur op zaterdag 3 februari tussen 10u – 13u.

De peuterklassen en eerste leerjaren staan extra in de kijker!

Tot dan!




Zindelijkheidstraining

Je peuter zet alweer een grote stap voorwaarts. Hij start binnenkort in onze kleuterschool. Wij kijken ernaar uit je kind in onze peuterklas te verwelkomen!

Naar school gaan is een hele verandering. Omdat er zoveel nieuwe dingen op je peuter afkomen, is het aangewezen dat hij zindelijk is voor hij start. Zo ervaart je kind minder stress en gebeurt de overgang vlotter.

We moedigen ouders aan om hier vooraf werk van te maken. Wanneer je je jouw peuter inschrijft in onze school,  krijg je een plaspotje van ons cadeau. Het ideale geschenk om thuis te starten met zindelijkheidstraining.

In deze brochure geven we nog wat extra tips mee om te helpen bij de voorbereiding.

Fijn dat we op jouw hulp kunnen rekenen!

Hartelijke groet De peuterjuffen

Wanneer zindelijkheidstraining?

De meeste kinderen worden zindelijk als ze tussen 18 en 30 maanden oud zijn. Natuurlijk moet je kind er klaar voor zijn. Je kan je peuter wel stimuleren door hem te trainen en er voldoende aandacht aan te geven. 

Enkele maanden voor je kind naar de peuterklas gaat, start je met de zindelijkheidstraining. Volg hierbij het tempo van je peuter, maar begin ook niet te laat. Er moet voldoende tijd zijn om te leren.

Hoe begin je eraan?

  • Plaats het plaspotje naast het toilet of op een andere aangename plek ergens in huis.
  • Laat je kind zoveel mogelijk ZONDER luier rondlopen. Een luier geeft een droog gevoel waardoor je kind niet merkt dat het moet plassen. Zonder luier ervaart je kind een onaangenaam gevoel. Laat het dus vaak spelen met een slipje en een broekje aan.
  • Zet je peuter geregeld op het potje, bijvoorbeeld elk kwartier. Forceer niets maar hou het speels. Gebruik een wekkertje zodat je de tijd niet uit het oog verliest. Zo ontstaat er routine. Merk je dat je peuter langere tijd droog blijft, dan kan je de tijdspanne tussen twee plasmomentjes groter maken.
  • Zorg voor gemakkelijke kledij. Het is fijn voor je kind als het zelf zijn broekje op of af kan doen. Een joggingbroek is heel geschikt hiervoor.
  • Beloon je peuter als hij op de juiste manier gebruik maakt van het potje. Een complimentje, een applausje, een leuke sticker, … alles motiveert om door te gaan.
  • Maak het toiletbezoek aangenaam. Je kan ondertussen een verhaaltje voorlezen. Ook een pop of een knuffel kunnen mee op het potje. Dat stimuleert je kind om het zelf ook goed te doen.
  • Zorg voor een makkelijke houding tijdens het plassen: voetjes staan best op de grond of op een opstapje. Jongens plassen beter zittend. Dit is gezonder voor de blaas.
  • En vooral: hou vol! Pas steeds dezelfde werkwijze toe en grijp niet meteen terug naar luiers. Ongelukjes horen erbij.

Leuke voorleestips

  • Milan op het potje – Kathleen Amant
  • Op de grote wc- Kathleen Amant
  • Anna op het potje – Kathleen Amant
  • Ik ben Klaar! – V. Roberts
  • Bono op het potje – Annemie Berebrouckx
  • Op het potje – Alona Frankel
  • Bobbi op het potje, Ingeborg Bijlsma
  • Saar op de wc – Pauline



Focus Maart + April 2024

Via deze link kan u onze maandelijkse nieuwsbrief met leuke feiten, weetjes en foto’s over het reilen en zeilen op onze school terugvinden: https://mailchi.mp/220ddeabb495/focus-februari2024-13721816




Focus Februari 2024

Via deze link kan u onze maandelijkse nieuwsbrief met leuke feiten, weetjes en foto’s over het reilen en zeilen op onze school terugvinden.

https://mailchi.mp/4040e9598949/focus-februari2024-13571916




Opvallen mag: zichtbaarheid in het verkeer

Eind 2023 zag u mogelijk het Campagnebeeld “Opvallen mag!” in het straatbeeld of het stadsmagazine Chipka! In het kader van deze campagne hield de lokale politie in december ook controles.

Het goede nieuws?

Meer dan 95% van de gecontroleerde fietsers was in orde wat betreft wettelijk verplichte uitrusting!

Het slechte nieuws?

Onder de fietsers die niet in orde waren, bevonden zich opvallend veel minderjarigen, zelfs kinderen uit de lagere school.

Om die reden willen we graag het belang van zichtbaarheid in het verkeer nog eens extra benadrukken: er zal binnenkort door de lokale politie een extra controle worden georganiseerd in schoolomgevingen.

De afbeelding kan hierbij van pas komen: u vindt er de wettelijk verplichte uitrusting visueel voorgesteld.

Wettelijk verplichte uitrusting

  • Wit (of geel) licht vooraan (knipperen mag, maar is niet verplicht)
  • Rood licht achteraan (knipperen mag, maar is niet verplicht)
  • Goed hoorbare bel
  • Werkende rem vooraan
  • Werkende rem achteraan
  • Witte reflector vooraan
  • Rode reflector achteraan
  • 2 gele/oranje reflectoren in elke pedaal
  • 2 zijdelingse reflectoren per wiel of 2 reflecterende stroken op elke band



Infodag secundair onderwijs

Op woensdag 6 maart 2024 is er opnieuw een infodag ‘Naar het secundair onderwijs in Aalst’. Deze infodag vindt plaats in CC De Werf vanaf 13 uur tot 20 uur. Deze infodag richt zich op ouders en kinderen uit het 5de en 6de leerjaar

De bezoekers kunnen deelnemen aan 2 infosessies:

  • Wegwijs in het secundair onderwijs en hoe kiezen (gegeven door de CLB’s)
  • Hoe aanmelden en inschrijven voor het 1ste jaar secundair onderwijs (gegeven door het LOP)

Daarnaast is er een scholenbeurs die doorlopend te bezoeken is. Hier zijn alle Aalsterse secundaire scholen met een 1ste graad vertegenwoordigd alsook partnerorganisaties zoals CLB, Huis van het Kind en de ouderkoepels.

Om organisatorische redenen vragen we om in te schrijven via deze link of via onderstaande QR-code. Bezoekers kunnen aanduiden wanneer ze welke infosessie wensen te volgen.




CLB

Het Centrum voor Leerlingenbegeleiding of CLB is een dienst waarop leerlingen, ouders en het schoolteam beroep kunnen doen voor informatie, advies en begeleiding. De dienstverlening is gratis. Het CLB begeleidt leerlingen op hun pad naar volwassenheid. Het team bestaat uit verschillende experten: artsen, verpleegkundigen, psychologen, pedagogen, en maatschappelijk werkers. Samen vormen ze een (multidisciplinair) team

Het biedt hulp op vier domeinen:

  • Leermoeilijkheden
  • Begeleiding bij studiekeuze en tewerkstelling.
  • Omgaan met stress, faalangst, pestgedrag, geweld, spijbelen…
  • Gezondheid: inentingen, groeistoornissen, druggebruik, overgewicht, relaties en seksualiteit,…

Ouders en leerlingen kunnen  rechtstreeks met het CLB contact opnemen. Zij respecteren het recht op privacy en hebben beroepsgeheim. Een gesprek kan plaatsvinden zonder medeweten van de school.  De CLB-onthaler beluistert de vraag en verstrekt informatie of geeft advies. Zo nodig schakelt hij een collega in die meer zoekt naar oplossingen.  Soms is meer gespecialiseerde hulp nodig is. Het CLB werkt daarom samen met externe diensten en experten: centra voor behandeling en diagnostiek van (leer)problemen, centra geestelijke gezondheidszorg, revalidatiecentra, … .

Het CLB woont op regelmatige basis overlegmomenten op school bij. Hun functie kan louter adviserend zijn maar in geval van tussenkomst (observatie, gesprek, onderzoek) is toestemming van de ouders (indien het kind jonger is dan twaalf jaar) of leerling nodig.  Een van de opdrachten van het CLB is, samen met de school, te waken over het regelmatig schoollopen.  Bij een spijbelproblematiek kunnen ouders rechtstreeks door het CLB gecontacteerd worden.  Ook de medische onderzoeken behoren tot de CLB-opdrachten.

Onze school werkt nauw samen met het VCLB Aalst in de Langestraat. We organiseren een tweewekelijks overleg op dinsdagvoormiddag met de onthaalmedewerkers en de zorgcoördinatoren.  Voor onze school kunnen we rekenen op het trajectteam van Katrien Van Laer, Katrien D’Hondt en Hilde Biebaut. 

Preventieve gezondheidszorg

Het begeleidingsdomein preventieve gezondheidszorg heeft tot doel de gezondheid, groei en ontwikkeling van leerlingen te bevorderen en te beschermen, het groei- en ontwikkelingsproces op te volgen en tijdig risicofactoren, signalen, symptomen van gezondheids- en ontwikkelproblemen te detecteren. Informatie over de leerlingen met chronische gezondheidsproblemen (bv. suikerziekte, epilepsie enz.) wordt, met instemming van de ouders, doorgegeven aan de leerkrachten.

Medische onderzoeken zijn een verplichte opdracht van CLB en worden afgenomen in de eerste en tweede kleuterklas, in het eerste, derde en vijfde leerjaar en in het derde jaar van het secundair onderwijs. De onderzoeken gaan door op school of in het centrum van het CLB. Na een onderzoek ontvangen de ouders een brief met de resultaten.

Meer info vindt u op: vclbaalst.be

WAN-team

Naast de ondersteuning van het CLB heeft onze school ook een samenwerking lopen met het WAN-team. Leersteuncentrum WAN-team is één van de vijf Vrije Leersteuncentra Oost-Vlaanderen en is er voor de leerlingen met attestering type BaA, type 3, type 9, type 2, type 4 en type7. Dit team ondersteunt ons vanuit hun expertise in het buitengewoon onderwijs.

Meer info vindt u op: VLSC WAN-team – Vrij Leersteuncentrum voor regio Wetteren-Aalst-Ninove/Denderleeuw (wanteam.be)




Inschrijven 2024-2025

Zowat alle katholieke basisscholen in Aalst, waaronder ook onze school, zullen inschrijven via een digitaal aanmeldingssysteem. Al deze scholen hanteren dezelfde richtlijnen en tijdlijn.

Inschrijven broer(s) en zus(sen) en kinderen van personeel
Broers en zussen en kinderen van personeel moeten zich ook digitaal aanmelden om voorrang te krijgen. Eens ze aangemeld zijn, is hun plaats verzekerd.
Opgelet, omdat we één school zijn: kleuter- en lagere school, hoeven kinderen uit de derde kleuterklas zich niet opnieuw in te schrijven voor het eerste leerjaar in onze lagere school. Dit geldt enkel voor campus Eikstraat.

Bij inschrijving hebben we het rijksregisternummer van uw kind(eren) nodig. Deze vindt u op de Kids-ID of isi+-kaart.

Digitaal aanmelden: tijdlijn

  • Vanaf dinsdag 27 februari (10.00 u.) tot en met dinsdag 19 maart (16.00 u.) kan u zich aanmelden via de website www.naarschoolinaalst.be en uw schoolkeuze(s) doorgeven. 
    *Broer(s) en zus(sen) melden zich ook aan!

    Het tijdstip waarop u inschrijft heeft geen invloed (!)

  • Het programma houdt in eerste instantie rekening met uw schoolkeuze, vervolgens met uw woon- of werkplaats.
  • Op vrijdag 19 april krijgt u te horen of uw kind in onze school kan ingeschreven worden. (Broers en zussen hebben gegarandeerd plaats, indien ze aangemeld zijn.)
  • Indien uw kind plaats heeft op onze school, dan ontvangt u een ‘ticket’.
  • Vervolgens kan u tussen maandag 22 april en maandag 13 mei uw kind met dit ticket op school definitief inschrijven. Na 13 mei is uw ticket niet meer geldig (!)

Wie meldt aan?

  • Uw kind is geboren in 2022 (ook al start uw kind in het schooljaar 2025-2026).
  • Uw kind is geboren in 2021 of vroeger en het gaat nog niet naar school.
  • Uw kind gaat al naar school, maar wil veranderen van school vanaf 1 september 2024.

Vrije inschrijvingen
Vanaf donderdag 23 mei starten de vrije inschrijvingen. Vanaf dan wordt er terug fysiek ingeschreven, indien er nog plaats is.

Zit u nog met vragen, aarzel niet om contact op te nemen of om hulp te vragen!
Secretariaat: 053/ 77 70 49 of via mail: secretariaat.bseikstraat@sjcaalst.be
Directeur: 0486/ 89 98 26 of via mail: directeur.bseikstraat@sjcaalst.be




Benieuwd naar wat wij allemaal doen op ONZE school? Volg ons op Facebook of Instagram: sjc_eikstraat




Opendeurdag nieuwe peuters °2021




Inschrijven 2023 – 2024

Hoe inschrijven?

Wenst u uw kind(eren) in te schrijven in onze school voor het schooljaar 2023-2024, dan maakt u best telefonisch een afspraak met ons secretariaat: 053/ 77 70 49 of via mail: secretariaat.bseikstraat@sjcaalst.be.

Vervolgens maken we graag tijd vrij voor een eerste kennismaking en eventuele rondleiding.

Bent u helemaal overtuigd, dan kan u uw kind(eren) aanmelden via het digitaal aanmeldingssysteem via de website naarschoolinaalst.be (vanaf 28 februari 2023).

Hulp nodig?

Het digitaal aanmelden kan u gerust van thuis uit doen.

Anderzijds staat u er niet alleen voor! Wij hebben op school computers beschikbaar om de digitale aanmelding samen te doen. U maakt dan best een afspraak op het nummer 053/ 77 70 49 of via mail secretariaat.bseikstraat@sjcaalst.be.

Digitaal aanmelden: tijdlijn

  • Vanaf dinsdag 28 februari (10.00 u.) tot en met dinsdag 21 maart (16.00 u.) kan u zich aanmelden (via naarschoolinaalst.be) en uw schoolkeuze(s) doorgeven.  

Het tijdstip wanneer u inschrijft heeft geen invloed (!)

*Broer(s) en zus(sen) melden zich ook aan!

  • Het programma houdt in eerste instantie rekening met uw schoolkeuze, vervolgens met uw woon- of werkplaats.
  • Op vrijdag 21 april krijgt u te horen of uw kind in onze school kan ingeschreven worden.
  • Indien u uw kind plaats heeft op onze school, dan ontvangt u een ‘ticket’.
  • Vervolgens kan u tussen maandag 24 april en maandag 15 mei uw kind met dit ticket op school definitief inschrijven. Na 15 mei is uw ticket niet meer geldig (!)

Wie meldt aan?

  • Uw kind is geboren in 2021 (ook al start uw kind in het schooljaar 2024-2025).
  • Uw kind is geboren in 2020 of vroeger en het gaat nog niet naar school.
  • Uw kind gaat al naar school, maar wil veranderen van school vanaf 1 september 2023.

Vrije inschrijvingen

Vanaf dinsdag 23 mei starten de vrije inschrijvingen. Vanaf dan wordt er terug fysiek ingeschreven, indien er nog plaats is.